Auto in de wax zetten? Beste waxlaag is ultra dun!

In de voorgaande artikelen hebben we het gehad over wassen en dieptereiniging van de carrosserie. Nu is het tijd om de lak te vertroetelen met een waxlaag. Niet voor de ultieme glans en wetlook, want die heb je te danken aan al het harde werk dat je voor het waxen gedaan hebt. Het waxen van de carrosserie dient louter als verzegeling en bescherming tegen vocht, UV-straling en vuil. Hier geldt: overdaad schaadt.  

 

Waarom auto waxen?

 

Swirls, lichte krassen, oxidatie en dof uitgeslagen plekken kun je voordat je gaat waxen en verzegelen behandelen door de lak eerst nog te polijsten. Dat kan machinaal of met de hand. We zullen je nu stapsgewijs uitgeleggen hoe je handmatig tot een optimaal resultaat kan komen. Lichte swirls en krasjes zijn handmatig redelijk te corrigeren. Gebruik hiervoor een polijstmiddel dat geschikt is voor handmatig gebruik, bijvoorbeeld de SSR polijstmiddelen van Poorboy's of het Ultimate Compound polijstmiddel van Meguiar's.

 

Dus éérst polijsten?

 

Idealiter ga je eerst je auto polijsten voordat je 'm van een waxlaag gaan voorzien. Op deze manier verwijder je minuscule vuiltjes en krasjes, creeër je een optimale glans en een spiegelgladde auto waarop de autowax goed zal hechten. Voor de goede orde; vóór het polijsten en waxen was je de auto eerst grondig! Polijstmiddel breng je bij voorkeur aan met handpads gemaakt van foam, ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten grofheid/ hardheid. Zo is een zwarte foampad erg zacht in tegenstelling tot een gele of oranje pad.